Най-затънтените родопски села - една история в снимки

Казват, че истинското богатство на една планина са хората, които я населяват. Какво се случва, обаче, когато те започнат да се топят??? Случва се неизбежното – селата започват да умират. С тях умират старите занаяти, традиции, спомени. А надежда за тяхното възраждане не се вижда. Поне в близко време. Опитахме се да подберем кадри от някои от най-затънтените родопски села, в които все още, напук на времето и несгодите, свети по някое прозорче. Ако отидете там, ще има кой да ви посрещне, нахрани и упъти. Докога ще е така – никой не може да каже.

Мугла
Мугла
2 / 5

2. Мугла

Още едно приказно красиво родопско селце, сгушено в полите на планината под снагата на върховете Перелик и Широколъшки снежник. За съжаление пътят, водещ до селото, е в окаяно състояние.

Разстоянието от 26 км от Смолян до Мугла се изминава за повече от час, като е препоръчително използването на високопроходим автомобил.

За престрашилите се да надникнат тук, районът е подготвил истински девствени кътчета, които само чакат да бъдат открити – Чаирските езера, водопадите по Казанджи дере, резерват Казаните и много други. А местните баби ще ви демонстрират с удоволствие завидни певчески и кулинарни умения.

Тук се приготвят вкусотии като домашен кускус и пироли по рецепти, които не помнят годините си.

Предишна Следваща